Terug naar overzicht

Geen goed personeel meer te krijgen in de zorg? Zo helpt een recruiter je de juiste medewerkers te vinden.

De tekorten op de arbeidsmarkt zijn niet van de lucht. En alsof dat nog niet erg genoeg is: ook de recruiters zijn op! Het toenemende personeelsgebrek zet een rem op de economische groei, frustreert ambities van bedrijven en zorgt op veel plekken voor een toenemende werkdruk. Herken je deze situatie? Denk dan eens aan de inzet van een externe recruiter, die zich volledig inzet om voor jou relevante kandidaten te vinden. Is dat een oplossing voor jouw organisatie?

Employer branding

Naast bovengenoemde uitdaging moeten we onszelf ook de volgende vragen stellen. Zit het echte probleem in het personeelstekort? Of moet er meer geïnvesteerd worden in de werkwijze en arbeidsmarktcommunicatie van de zorginstellingen? Een gediplomeerd zorgmedewerker heeft een ruim keuzeaanbod wanneer hij of zij besluit een overstap te willen maken of na diplomering zijn of haar carrière wil starten.

Hoe presenteer jij jezelf als organisatie? Hoe zichtbaar ben je op internet? Wat zeggen jouw medewerkers over de organisatie? Hoeveel aandacht wordt er geschonken aan bijdragen aan werkgeluk van de medewerker en wat zijn de voornaamste redenen dat medewerkers hun contract opzeggen?

Om op een goede manier om te kunnen gaan met je werving en selectieproces én je employer branding, is het van essentieel belang te investeren in recruitmentcapaciteit. Ofwel: gerichte aandacht en tijd om dié zorgmedewerkers te vinden, binden en te boeien voor jouw organisatie.

De rol van recruitmentspecialisten

Steeds meer zorgbedrijven hebben een recruitmentafdeling. Professionals die zich dag dagelijks inzetten om de openstaande vacatures in te vullen en de sollicitantenstroom op peil te houden. Een goede ontwikkeling vinden wij!

Heb je geen eigen recruiters in je organisatie? Er zijn ook organisaties die in allerlei vormen ondersteuning bieden om dit probleem te verhelpen. Zo kun je heel specifiek hulp inhuren om bijvoorbeeld je vacatureteksten te verbeteren. Maar je kunt er ook voor kiezen om een heel traject van recruitment uit te besteden voor een bepaalde vacature of periode.

Wat is dan je voordeel? Enerzijds wordt er operationeel meegewerkt en worden er simpelweg ‘meters gemaakt’ met als resultaat: meer instroom van geschikt personeel. Anderzijds wordt er door een expert ook kritisch naar de huidige processen gekeken en daar waar nodig advies gegeven over een andere aanpak. Zo krijg je als organisatie wat extra handvatten om het daarna verder zelf te kunnen oppakken.

De visie van Robin Zorg

Robin zorgt voor talent en goed werkgeverschap. Talent verdient nu eenmaal goed werkgeverschap en goed werkgeverschap verdient talent. Hoe doen we dat?

Robin is een betrokken en bevlogen werkgever en biedt professionals in de zorg een plek om te kunnen groeien. Samen zorgen wij voor de ideale werkplek waar jij jouw beroep met liefde kan uitoefenen. Dit kan direct in dienstverband bij een van onze opdrachtgevers of eerst via een tijdelijk contract bij Robin.

Wat betekent dit voor de zorgbranche?

Robin biedt professionals in de zorg en HR een plek om te kunnen groeien. Robin ontzorgt werkgevers bij recruitmenttrajecten waardoor er meer ruimte ontstaat bij deze partijen om te excelleren in werkgeverschap. Door het aantrekken van talent door de recruitmentspecialisten, versterkt het werkgeversmerk zich bovendien ook direct en indirect.

We delen graag een succesverhaal met je. Recent hebben wij een interim recruitmentopdracht afgerond bij een ouderenzorgorganisatie in de regio Noord-Brabant. Naast het invullen van de basisbehoefte hebben wij enkele vernieuwende werkprocessen geïmplementeerd.

Waar moet je dan aan denken?

  • Een recruiter die aanwezig is op locatie om de continuïteit in de sollicitatietrajecten te borgen.
  • Je recruitmentproces wordt in zijn geheel onder de loep genomen middels onze recruitmentdiagnose. Alle positieve activiteiten komen naar boven, maar ook de ontwikkelpunten worden blootgelegd. Hoe ziet het traject er bijvoorbeeld uit als een zorgmedewerker solliciteert op de vacature? Binnen welke periode wordt er contact opgenomen met de sollicitant, vindt er een sollicitatiegesprek plaats? Wie monitort deze contactmomenten en houdt overzicht of de afspraken nagekomen worden?
  • Je vacatures op de juiste manier aandacht geven op je diverse social mediakanalen.

Is dat wel betaalbaar voor de gemiddelde zorgorganisatie? Zeker wel. Ook met kleine aanpassingen in je recruitmentproces kun je al veel bereiken. Daarnaast streven wij ernaar om kennis achter te laten binnen je organisatie. Zo kunnen jullie zelf de draad oppakken waar nodig. De eerste stap om inzicht te krijgen is door bijvoorbeeld gebruik te maken van onze gratis recruitmentdiagnose.

Wil je meer weten? Bekijk hoe onze recruitmentdiagnose werkt of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.